Wahlmans entré Myrgatan

Om oss

Ett besök i på Café Wahlman är ett måste vid ett besök i Hedemora. Inte bara för den som är fikasugen och vill uppleva ett klassiskt konditori. För den som är intresserad av byggnadsvård och vill uppleva genuina historiska miljöer har också mycket att hämta på det unika caféet.” recension från besökare.


I kvarteret Ugglan, vid Hedemoras och Dalarnas äldsta torg, förenas kärleken till gamla miljöer och lokal mat. Det gamla Apoteket invid Stora Torget är från 1760. Här driver Maritha Gunnarsson och Fredrik Jansson byggnadsvårdsföretaget Klassiska Byggvaror med butik och verkstad sedan 2015. Vägg i vägg med butiken finns Wahlmans. Butiken och caféet samspelar på ett väldigt bra sätt med varandra.

När Maritha och Fredrik köpte husen från kommunen hade det använts som kontor i många år. Rum för rum har renoverats varsamt enligt gamla metoder och nu är så gott som hela kvarteret upprustat. Byggnadsvårdsbutiken finns i den lokal som en gång i tiden rymde laboratoriet. Wahlmans café finns där apotekarfamiljen bodde och hantverksbageriet i det gamla apoteket.

Varje rum har sin stil och här kan man till exempel välja att äta sin lunch och dricka sitt kaffe i biblioteket som är varmt och ombonat med vacker grön tapet, bröstpanel och sammetsfåtöljer. ”Kungarummet” är ljust och elegant med medaljongtapet i blått och guld och porträtt på Kung Oscar och drottning Sophia på väggen. Stil- och tidsmässigt är caféet inrett som det hade kunnat se ut omkring år 1900. Hela kvarteret är byggnadsminne och den sista apotekarfamiljen bodde här så sent som på 1970-talet.

– Genom att öppna café gjorde vi det här vackra gamla huset tillgängligt för allmänheten. Om vi hade tänkt ekonomiskt då skulle vi ha byggt om det till lägenheter säger Maritha.

Innan hon började arbeta professionellt med byggnadsvård var hon lantbrukare och satsade tidigt på KRAVproduktion. Hon drev en egen liten gårdsbutik med egenproducerade fårostar och olika charkvaror med ursprung från gårdens djur. Det är ingen slump att återbruk, närodlat och miljövänlighet genomsyrar hela verksamheten än idag, från byggnadsvårdsbutiken och ut i minsta kaka som serveras i caféet. Att välja så lokala och närodlade produkter som möjligt är helt självklart.

Om sommaren är gården en riktig oas, omgärdad av de gamla husen, stockrosor mot väggarna och glada gäster som fikar vid små bord i gruset på gårdsplanen. Om vintern brinner det ofta i de öppna spisarna och det är fantastiskt mysigt i de vackra rummen. Det är bara att titta sig omkring för att förstå själva essensen av byggnadsvård. Det är en mycket kärleksfull behandling av äldre miljöer som ger något alldeles extra i atmosfär, stämning och kvalitet.

– Byggnadsvård behöver inte bli dyrt, bara man har tid att återbruka, inflikar Maritha.

Hon, om någon, vet. Redan som 17-åring köpte hon sitt första hus och restaurerade det enligt byggnadsvårdsmetoder. Idag blomstrar minst sagt intresset kring byggnadsvård i Sverige och i Hedemora förenas det på ett unikt och mycket passande sätt med förmågan att servera god mat och fina bakverk i en enastående historisk miljö.